Te koop: foto's Zuid-Afrika van Annalize Mouton

Over de foto’s

Stanford 150, Portrait of a Village, dat zij maakte ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Stanford. De expositie leverde haar een lovende recensie in de Cape Argus op die het werk van Annalize typeert als schilderen met de camera. Inderdaad ontstaat door de schilderkunstige manier waarop zij met het natuurlijke licht omgaat een vanzelfsprekende intimiteit. Deze onthult niet alleen het wederzijdse vertrouwen tussen de fotografe en de geportretteerden maar ook haar artistieke vakmanschap. Een expositie in Hermanus volgt al snel. Haar werk is tevens te zien bij Bellville artgallery in Kaapstad (www.artb.co.za).

De foto’s tonen de diversiteit van Zuid Afrika in een notendop. Zwaar beschadigd door de jaren van gescheiden ontwikkeling gaan de bewoners van het plattelandsdorp nu een voorzichtige LAT-relatie aan. De ontluikende toenadering tussen de drie bevolkingsgroepen – zwart, coloured en blank – maar ook het wrange feit dat zij (bijna 20 jaar na de afschaffing van de Apartheid) nog steeds voornamelijk gescheiden leven is op meesterlijke wijze verbeeld door Annalize Mouton, zelf inwoonster van Stanford.

Een deel van deze selectie is eerder tentoongesteld in Podium Mozaiek te Amsterdam (zie: www.podiummozaiek.nl), in het Scagontheater in Schagen en het Zuid Afrika Huis te Amsterdam (zie: www.zuidafrikahuis.nl).

Alle foto's zijn met natuurlijk licht genomen en de digitale afdrukken zijn op volle grootte gedrukt, ongesneden. De afdrukken zijn gemaakt door Orms in Kaapstad en met inktjet (Ultrachrome K3 inkt) op Hahnemühle argivale papier (sg giclée afdrukken). De afdrukken en monteerbord hebben een gewaarborgd leven van meer dan 100 jaar. De oplage en het volgnummer worden op de afdruk vermeld.

Informatie over de prijzen van de foto's is te verkrijgen Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. !

 

am02
Vorige  blz 1/5  Volgende
am02
am03
am04
am05
am06

 

Over de fotografe Annalize Mouton

Annalize is geboren in Namibië in 1954. In 1960 verhuist het gezin naar Zuid Afrika, de middelbare school doorloopt ze in Kaapstad. Vervolgens studeert ze zang en piano aan de Universiteit van Stellenbosch en de Royal School of Music in Londen. Zij is enige jaren in het onderwijs werkzaam als docente Engels en muziek.

In 2000 vestigt Annalize zich vanuit Kaapstad in Stanford, dat een grote aantrekkingskracht uitoefent op stedelingen vanwege de idyllische ligging en de gemoedelijke dorpssfeer.

Als fotografe is zij autodidact. Haar eerste camera, een Agfa, kreeg zij van haar vader toen zij acht jaar was. Zodra ze het zich kon veroorloven kocht zij een betere camera, een Pentax.

Zij heeft zich voornamelijk toegelegd op portretfotografie, haar grote passie.

In 2003 heeft zij van de fotografie definitief haar beroep gemaakt. Samen met haar man Maré Mouton, ook fotograaf, geeft zij het tijdschrift Village Life uit (zie: www.villagelife.co.za). Het blad valt direct op vanwege de prachtige fotografie en vormgeving waar Annalize samen met haar man verantwoordelijk voor is. Village Life is een informatief tijdschrift gericht op de natuur, geschiedenis en bewoners van de Overberg, de regio waarin Stanford ligt.